top of page

Cikel pogovorov s slovenskimi skladatelji mlajše generacije (SIGIC)


Od Ipavčeve tradicije v svet se imenuje nov cikel pogovorov, ki nastaja v sklopu Kulturne rezidence Podlog pod Bohorjem.


V četrtek, 17. 6. 2021 ob 18.00 bo na spletni platformi Zoom v sklopu Kulturne rezidence Podlog pod Bohorjem, ob praznovanju Ipavčevega leta, prvi v ciklu pogovorov s slovenskimi skladatelji mlajše generacije, ki so ga organizatorji poimenovali »Od Ipavčeve tradicije v svet«. S tem želijo, zazrti v prihodnost, proslaviti pomemben jubilej šentjurskega rojaka. Cikel štirih pogovorov bo aktualiziral pomen povezanosti skladateljev z lokalnim okoljem, ki je zanje polje navdiha. Obstaja pa tudi potreba po sistemski podpori na lokalni in nacionalni ravni, ki umetnikom omogoča mednarodni prodor. Svojo pot v svet in povezavo z lokalnim okoljem nam bodo predstavili skladatelji mlajše generacije Aleksandra Bajde (Dunaj, Avstrija), Petra Strahovnik (Haag, Nizozemska), Leon Firšt (Ljubljana) in Nina Šenk (Ljubljana). Moderator pogovorov bo znani kulturni organizator in ravnatelj Gimnazije Celje – Center prof. Gregor Deleja.


Hiša Podlog – Kulturna rezidenca Podlog pod Bohorjem je zavod neprofitne narave, ki je bil ustanovljen marca 2021 pod vodstvom mednarodno delujočega kulturnega managerja Matica Gajška. Zgodba Hiše Podlog je rezultat večletnega projekta revitalizacije zapuščene kmečke domačije v Podlogu pod Bohorjem, kjer preko raznih kulturno-izobraževalnih vsebin oživljajo in strateško povezujejo širšo Kozjansko regijo. V sklopu zavoda poleg kulturnih vsebin deluje tudi »think-tank« ki omogoča razvoj in krepitev znanj na področju kreativnega ustvarjanja destinacij in trajnostnega razvoja. Marca 2022 pa bo pa bo tam zaživela tudi mednarodna umetniška rezidenca.


Datumi pogovorov:


Četrtek, 17. 6. 2021, ob 18.00 uri – Aleksandra Bajde (več informacij o sodelujočih na povezavi)

Četrtek, 8. 7. 2021, ob 18.00 uri – Petra Strahovnik (več informacij o sodelujočih na povezavi)

Torek, 13. 7. 2021, ob 18.00 uri – Leon Firšt (več informacij o sodelujočih na povezavi)

Torek, 27. 7. 2021, ob 18.00 uri – Nina Šenk (več informacij o sodelujočih na povezavi)

Comments


bottom of page