top of page

»V objemu narave na posesti Hiše Podlog se je utrnil prvi glasbeni utrinek« (Glasbeni utrinki s Podloga s sopranistko Mojco Bitenc in pianistom Simonom Dvoršakom, 26. 6. 2021, v naravnem amfiteatru Hi
OBVESTILO ZA JAVNOST PO DOGODKU


V soboto, 26. 6. 2021 smo v sklopu novo ustanovljene Kulturne rezidence Podlog pod Bohorjem ob praznovanju Ipavčevega leta pripravili prvi koncert na prostem, ki smo ga poimenovali »Glasbeni utrinki s Podloga«. Obeležujoč 100. obletnico smrti skladatelja dr. Josipa Ipavca sta se nam v intimnem ambientu naravnega amfiteatra na posesti Hiše Podlog predstavila izjemna sopranistka Mojca Bitenc ter pianist in dirigent Simon Dvoršak.


V objemu neokrnjene narave so tako v sproščenem formatu koncerta na zelenici zazveneli samospevi Josipa Ipavca, katerega dela, med drugim tudi »Divja roža in bršljan«, so se tematsko zlila z idilno kuliso narave. Poleg del šentjurskega rojaka pa je občinstvo lahko uživalo tudi ob pronicljivi izvedbi izbranih delih priljubljenega opernega repertoarja, od arij ‘In quelle trine morbide’ iz Puccinijeve opere Manon Lescaut, pa do Rusalkine arije o mesecu iz Dvořákove istoimenske opere o vodni nimfi Rusalka.


Hiša Podlog – Kulturna rezidenca Podlog pod Bohorjem je zavod neprofitne narave, ki je bil ustanovljen marca 2021 pod vodstvom mednarodno delujočega kulturnega manadžerja Matica Gajška. Zgodba Hiše Podlog je rezultat večletnega projekta revitalizacije zapuščene kmečke domačije v Podlogu pod Bohorjem (Kozjansko), kjer preko kulturno-izobraževalnih vsebin oživljamo in strateško povezujejo širšo Kozjansko regijo. V sklopu zavoda poleg kulturnih vsebin deluje tudi »think-tank«, s katerim stremimo k razvoju in krepitvi znanj ter kompetenc na področju kreativnega ustvarjanja destinacij in trajnostnega razvoja.

Glasbeni utrinki s Podloga so del Šentjurskega poletja 2021 in mogoči ob finančni podpori občine Šentjur.


Prihodnji dogodki v sklopu Hiše Podlog:


Od Ipavčeve tradicije v svet – serija pogovorov s slovenskimi skladatelji mlajše generacije


Četrtek, 8. 7. 2021, ob 18.00 uri – Petra Strahovnik (več informacij o sodelujočih na povezavi)


Torek, 13. 7. 2021, ob 18.00 uri – Leon Firšt (več informacij o sodelujočih na povezavi)


Torek, 27. 7. 2021, ob 18.00 uri – Nina Šenk (več informacij o sodelujočih na povezavi)


Glasbeni utrinki s Podloga – cikel poletnih koncertov na posesti Hiše Podlog


Sobota, 7. 8. 2021, ob 18.00 uri –  Violinistka Tanja Sonc z godalnim kvartetom (več informacij na povezavi)


Priloge: Izbor fotografij iz prvega glasbenega utrinka s Podloga (arhiv Hiše Podlog)


Že vnaprej se Vam iskreno zahvaljujem za objavo dogodka v Vašem mediju ter Vas prisrčno vabim, da se tudi sami udeležite prihajajočih dogodkov.


S spoštovanjem in lepimi pozdravi!

Comments


bottom of page