top of page

Tue, 13 Jul

|

https://us02web.zoom.us/j/81056051761

Od Ipavčeve tradicije v svet – cikel pogovorov s slovenskimi skladatelji mlajše generacije, Leon Firšt

V letu 2021, ko obeležujemo Ipavčevo letu, se je ob praznovanju jubileja potrebno zazreti ne samo v preteklost ampak tudi v prihodnost. V poklon izjemni glasbeni rodbini, bomo v sklopu Kulturne rezidence Podlog pod Bohorjem predstavili tudi cikel pogovorov z mednarodno uveljavljenimi slovenskimi...

Registration is closed
See other events
Od Ipavčeve tradicije v svet – cikel pogovorov s slovenskimi skladatelji mlajše generacije, Leon Firšt
Od Ipavčeve tradicije v svet – cikel pogovorov s slovenskimi skladatelji mlajše generacije, Leon Firšt

Time & Location

13 Jul 2021, 18:00 – 22:00

https://us02web.zoom.us/j/81056051761

About the event

V letu 2021, ko obeležujemo Ipavčevo letu, se je ob praznovanju jubileja potrebno zazreti ne samo v preteklost ampak tudi v prihodnost. V poklon izjemni glasbeni rodbini, bomo v sklopu Kulturne rezidence Podlog pod Bohorjem predstavili tudi cikel pogovorov z mednarodno uveljavljenimi slovenskimi skladatelji mlajše generacije. Kakšna je njihova povezanost z lokalnim okoljem, kakšen je njihova vez do glasbene rodbine Ipavec in ali številni umetniški impulzi prihajajo tudi iz njihovega lokalnega okolja, bo le nekaj izmed tem, ki se jih bosta v pogovoru dotaknila naš tretji gost Leon Firšt in moderator pogovora prof. Gregor Deleja.

Cikel pogovorov je zanimiv v kontekstu obeležitve Ipavčevega leta predvsem za mlade, saj vsak izmed gostov predstavlja zanimivo zgodbo lokalnega okolja kot polje navdiha za umetniško ustvarjanje ter njihov mednarodni prodor. Kontekst obeležitve z zrtjem proti prihodnosti pa ponuja tudi priložnost za širši diskurz na lokalni in nacionalni ravni, o pomembnosti spodbujanja umetniškega udejstvovanja in ustvarjana za formacijo in krepitev lokalne in nacionalne kulturne identitite.

Leon Firšt rojen v Celju, prihaja iz glasbene družine in se kot predstavnik skladateljev mlajše generacije lahko pohvali z izjemnim glasbenim opusom, ki presega 70 del. Leon je svoj magisterski študij zaključil na Akademiji za glasbo, Univerze v Ljubljani v razredu profesorja Dušana Bavdka.  Leon je bil z njegovim orkesterskim delom “Romantic souls” prejel nagrado na prestižnem tekmovanju skladateljev v nizozemskem Amersfoortu, njegova dela pa deležijo uprizoritve v Sloveniji kot tudi v tujini, vključno z izvedbami v Nemčiji (Young Euro Classics), Avstriji, Madžarskem, Hrvaškem in v Srbiji.

Med verjetno najbolj prepoznavnim delo je Leonovo delo “Veronika Deseniška”, ki do danes velja za najuspešnejši slovenski muzikal.

Gregor Deleja je celjski glasbeni pedagog, zborovodja, kulturni organizator in ravnatelj Gimnazije Celje – Center. Poleg poučevanja (profesor glasbe in klavirja) in ravnateljevanja na Gimnaziji Celje – Center, je v Celju in Sloveniji prepoznan tudi po obsežnem kulturno-organizacijskem delu kot vodja projektov in ustanovitelj Hiše kulture Celje in Društva ljubiteljev umetnosti Celje. Udejstvuje se tudi kot pianist in pevec, komponist ter umetniški vodja zasedb Oktet 9, FaVoZa in Gamma. Vrsto let je bil tudi podpredsednik uprave Fundacije Lucijana Marije Škerjanca in ustanovni član Rotary kluba Celje – Barbara Celjska. Bil je tudi član odbora za kulturo Slovensko-nemške gospodarske zbornice in član slovenskega programskega sveta Foruma slovanskih kultur. Je tudi član Sveta zavoda MEPI (Duke of Edinburg International Award), član strokovnih skupin za prenovo programa umetniška gimnazija – likovna smer in za delo z nadarjenimi dijaki, ki delujeta v okviru Zavoda Republike Slovenije za šolstvo, član upravnega odbora Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije, predsednik Skupnosti strokovnih gimnazij, član upravnega odbora Ženskega košarkarskega kluba Cinkarna Celje in direktor Konfucijeve učilnice Celje.

Organizator dogodkaKulturna rezidenca Podlog pod Bohorjem, zavod za kulturne aktivnosti

Dogodek je mogoč s finančno podporo Občine Šentjur.

Share this event

bottom of page