top of page

Tue, 27 Jul

|

https://us02web.zoom.us/j/89108327035

Od Ipavčeve tradicije v svet – cikel pogovorov s slovenskimi skladatelji mlajše generacije, Nina Šenk

V letu 2021, ko obeležujemo Ipavčevo letu, se je ob praznovanju jubileja potrebno zazreti ne samo v preteklost ampak tudi v prihodnost. V poklon izjemni glasbeni rodbini, bomo v sklopu Kulturne rezidence Podlog pod Bohorjem predstavili tudi cikel pogovorov z mednarodno uveljavljenimi slovenskimi...

Registration is closed
See other events
Od Ipavčeve tradicije v svet – cikel pogovorov s slovenskimi skladatelji mlajše generacije, Nina Šenk
Od Ipavčeve tradicije v svet – cikel pogovorov s slovenskimi skladatelji mlajše generacije, Nina Šenk

Time & Location

27 Jul 2021, 18:00 – 19:00

https://us02web.zoom.us/j/89108327035

About the event

V letu 2021, ko obeležujemo Ipavčevo letu, se je ob praznovanju jubileja potrebno zazreti ne samo v preteklost ampak tudi v prihodnost. V poklon izjemni glasbeni rodbini, bomo v sklopu Kulturne rezidence Podlog pod Bohorjem predstavili tudi cikel pogovorov z mednarodno uveljavljenimi slovenskimi skladatelji mlajše generacije. Kakšna je njihova povezanost z lokalnim okoljem, kakšen je njihova vez do glasbene rodbine Ipavec in ali številni umetniški impulzi prihajajo tudi iz njihovega lokalnega okolja, bo le nekaj izmed tem, ki se jih bosta v pogovoru dotaknila naša zadnja gostja, skladateljica Nina Šenk in moderator pogovora prof. Gregor Deleja.

Cikel pogovorov je zanimiv v kontekstu obeležitve Ipavčevega leta predvsem za mlade, saj vsak izmed gostov predstavlja zanimivo zgodbo lokalnega okolja kot polje navdiha za umetniško ustvarjanje ter njihov mednarodni prodor. Kontekst obeležitve z zrtjem proti prihodnosti pa ponuja tudi priložnost za širši diskurz na lokalni in nacionalni ravni, o pomembnosti spodbujanja umetniškega udejstvovanja in ustvarjana za formacijo in krepitev lokalne in nacionalne kulturne identitite.

Nina Šenk je po končanem študiju kompozicije in glasbene teorije na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Pavla Mihelčiča nadaljevala podiplomski študij kompozicije na Visoki šoli za glasbo Carla Marie von Webra v Dresdnu pod mentorstvom Lotharja Voigtländerja in leta 2008 zaključila mojstrski študij na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu v razredu Matthiasa Pintscherja. Med študijem je dobila več nagrad, med drugim evropsko nagrado za najboljšo kompozicijo na festivalu Young Euro Classic za Koncert za violino in orkester (2004), študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo in prvo nagrado na festivalu Weimarski pomladni dnevi za sodobno glasbo za skladbo Movimento fluido (2008).

Njene skladbe so bile izvedene na pomembnejših festivalih doma in v tujini (BBC Proms, Bienale Newyorške filharmonije, Salzburške slavnostne igre, Young Euro Classic Berlin, Kasselski glasbeni dnevi, Musica Viva München, Frankfurter Positionen, Weimarski pomladni dnevi, Heidelberška pomlad, Festival Takefu (Japonska), Festival Ljubljana, Festival Slowind, Slovenski glasbeni dnevi, Svetovni glasbeni dnevi, Svetovni kongres saksofonov idr.) ter na koncertih po vsem svetu z različnimi orkestri in ansambli (Newyorška filharmonija, orkester Deželnega gledališča v Cottbusu, Festivalski orkester Young Euro Classic, Orkester Slovenske filharmonije, Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester RTV Slovenija, ansambli InterContemporain, Modern, Scharoun, Mosaik, United Berlin, Aleph, Concorde, Londonska Sinfonietta, pihalni kvintet Slowind, Altera veritas, MD7, DC8 idr.). Nina Šenk je bila leta 2017 prav tako nagrajenka Prešernovega sklada.

Gregor Deleja je celjski glasbeni pedagog, zborovodja, kulturni organizator in ravnatelj Gimnazije Celje – Center. Poleg poučevanja (profesor glasbe in klavirja) in ravnateljevanja na Gimnaziji Celje – Center, je v Celju in Sloveniji prepoznan tudi po obsežnem kulturno-organizacijskem delu kot vodja projektov in ustanovitelj Hiše kulture Celje in Društva ljubiteljev umetnosti Celje. Udejstvuje se tudi kot pianist in pevec, komponist ter umetniški vodja zasedb Oktet 9, FaVoZa in Gamma. Vrsto let je bil tudi podpredsednik uprave Fundacije Lucijana Marije Škerjanca in ustanovni član Rotary kluba Celje – Barbara Celjska. Bil je tudi član odbora za kulturo Slovensko-nemške gospodarske zbornice in član slovenskega programskega sveta Foruma slovanskih kultur. Je tudi član Sveta zavoda MEPI (Duke of Edinburg International Award), član strokovnih skupin za prenovo programa umetniška gimnazija – likovna smer in za delo z nadarjenimi dijaki, ki delujeta v okviru Zavoda Republike Slovenije za šolstvo, član upravnega odbora Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije, predsednik Skupnosti strokovnih gimnazij, član upravnega odbora Ženskega košarkarskega kluba Cinkarna Celje in direktor Konfucijeve učilnice Celje.

Organizator dogodkaKulturna rezidenca Podlog pod Bohorjem, zavod za kulturne aktivnosti

Dogodek je mogoč s finančno podporo Občine Šentjur.

Share this event

bottom of page