top of page

Thu, 08 Jul

|

https://us02web.zoom.us/j/88561572132

Od Ipavčeve tradicije v svet – cikel pogovorov s slovenskimi skladatelji mlajše generacije, Petra Strahovnik

V letu 2021, ko obeležujemo Ipavčevo letu, se je ob praznovanju jubileja potrebno zazreti ne samo v preteklost ampak tudi v prihodnost. V poklon izjemni glasbeni rodbini, bomo v sklopu Kulturne rezidence Podlog pod Bohorjem predstavili tudi cikel pogovorov z mednarodno uveljavljenimi slovenskimi...

Registration is closed
See other events
Od Ipavčeve tradicije v svet – cikel pogovorov s slovenskimi skladatelji mlajše generacije, Petra Strahovnik
Od Ipavčeve tradicije v svet – cikel pogovorov s slovenskimi skladatelji mlajše generacije, Petra Strahovnik

Time & Location

08 Jul 2021, 18:00 – 22:00

https://us02web.zoom.us/j/88561572132

About the event

V letu 2021, ko obeležujemo Ipavčevo letu, se je ob praznovanju jubileja potrebno zazreti ne samo v preteklost ampak tudi v prihodnost. V poklon izjemni glasbeni rodbini, bomo v sklopu Kulturne rezidence Podlog pod Bohorjem predstavili tudi cikel pogovorov z mednarodno uveljavljenimi slovenskimi skladatelji mlajše generacije. Kakšna je njihova povezanost z lokalnim okoljem, kakšen je njihova vez do glasbene rodbine Ipavec in ali številni umetniški impulzi prihajajo tudi iz njihovega lokalnega okolja, bo le nekaj izmed tem, ki se jih bosta v pogovoru dotaknila naša druga gostja Petra Strahovnik in moderator pogovora prof. Gregor Deleja.

Cikel pogovorov je zanimiv v kontekstu obeležitve Ipavčevega leta predvsem za mlade, saj vsak izmed gostov predstavlja zanimivo zgodbo lokalnega okolja kot polje navdiha za umetniško ustvarjanje ter njihov mednarodni prodor. Kontekst obeležitve z zrtjem proti prihodnosti pa ponuja tudi priložnost za širši diskurz na lokalni in nacionalni ravni, o pomembnosti spodbujanja umetniškega udejstvovanja in ustvarjana za formacijo in krepitev lokalne in nacionalne kulturne identitite.

Petra Strahovnik rojena v Celju, že od leta 2011 živi in ustvarja na Nizozemskem. Njeno umetniško ustvarjanje je močno prepleteno z nenehnim iskanjem novih zvokov, pri čemer se ne omejuje s konvencionalnim razmišljanjem o zvoku in glasbi. Po zaključenem študiju kompozicije in glasbene teorije z Urošem Rojkom na ljubljanski Akademiji za glasbo, je svoje izobraževanje nadaljevala na nizozemskem Kraljevem konzervatoriju v Haagu, kjer je magistrirala pri profesorjema Martijnom Paddingom in Petrom Adriaanszom.

Petra Strahovnik s svojimi deli redno sodeluje z mednarodno uveljaljenimi ansambli kot so Niew Ensemble, Ives Ensemble, Asko Schönberg, neuverBand, Slagwerk Den Haag ter glasbeniki Rei Nakamura, Saskia Lankhoorn, Luka Juhart, itd. Petra je prav tako dobitnica mednarodno prestižne umetniške rezidence in štipendije Villa Concordia v Bambergu, Nemčiji in v letu 2021 prestižne Berlin Art Prize for Music.

Gregor Deleja je celjski glasbeni pedagog, zborovodja, kulturni organizator in ravnatelj Gimnazije Celje – Center. Poleg poučevanja (profesor glasbe in klavirja) in ravnateljevanja na Gimnaziji Celje – Center, je v Celju in Sloveniji prepoznan tudi po obsežnem kulturno-organizacijskem delu kot vodja projektov in ustanovitelj Hiše kulture Celje in Društva ljubiteljev umetnosti Celje. Udejstvuje se tudi kot pianist in pevec, komponist ter umetniški vodja zasedb Oktet 9, FaVoZa in Gamma. Vrsto let je bil tudi podpredsednik uprave Fundacije Lucijana Marije Škerjanca in ustanovni član Rotary kluba Celje – Barbara Celjska. Bil je tudi član odbora za kulturo Slovensko-nemške gospodarske zbornice in član slovenskega programskega sveta Foruma slovanskih kultur. Je tudi član Sveta zavoda MEPI (Duke of Edinburg International Award), član strokovnih skupin za prenovo programa umetniška gimnazija – likovna smer in za delo z nadarjenimi dijaki, ki delujeta v okviru Zavoda Republike Slovenije za šolstvo, član upravnega odbora Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije, predsednik Skupnosti strokovnih gimnazij, član upravnega odbora Ženskega košarkarskega kluba Cinkarna Celje in direktor Konfucijeve učilnice Celje.

Organizator dogodkaKulturna rezidenca Podlog pod Bohorjem, zavod za kulturne aktivnosti

Dogodek je mogoč s finančno podporo Občine Šentjur.

Share this event

bottom of page