top of page

O
Hiši Podlog

Hiša Podlog leži na meji med Vzhodnim pred-alpskim svetom in Panonsko nižino, na vznožju Bohorja. Majhna kmečka domačija s tipično Kozjansko gospodarsko hišo, zgrajeno okrog leta 1900, kateri so po domače rekli pri “Znoj”. Že samo ime domačije, v tipični Kozjanski hiši brez temeljev, s predsobo, majhno izbo s krušno pečjo ter črno kuhinjo, katere dimnik je bil lesen, pa nam slika razmere prvih lastnikov, ki so trdo garali za vsakodnevni kruh.

Domačijo in posest, ki ni bila vzdrževana ali obdelovana vse od sredine 1980-ih let, je v letu 2019 po dedku podedolav Matic Gajšek, ki ga je stara kmečka hiša in pa navdihujoča lepota naravnega okoliša povsem navdušila. Zaradi aktivnega profesionalnega udejstvovanja v kulturi je Matic skupaj z možem Alexandrom pričel s ponovnim oživljanjem posesti.

Founder and owners: Matic Gajsek and Alexander Trolie
Beautiful sunset over Hisa Podlog location

Lastnina od leta 1980 ni bila ustrezno vzdrževana ali prenovljena, vse do začetka prenove leta 2019, ko je bila predana Maticu Gajšku in njegovemu možu Alexandru Trolieju. Matic, ki strastno dela na področju kulturnega podjetništva, je začutil potrebo, da to osupljivo kmetijsko posestvo spremeni v pravičnost, ki si jo zasluži.

Matic
Gajšek

»Čeprav je posest bila v dedkovi lasti vse od sredine 80. let, sem samo domačijo videl šele po njegovi smrti. Ob prvem obisku domačije v zasnežem februarju me je domačija in posest povsem očarala. Tako sva se z Alexandrom odločila, da posest in domačijo ponovno oživiva in trajnostno razvijava kot element lokalne krajine.«

bottom of page