top of page

Think-tank

Dejavnosti think-tanka so usmerjene predvsem na razvoj in krepitev kompetenc in znanja v lokalnem, regijskem in mednarodnem okolju. Tematski fokus je raziskovalnih aktivnosti je vprašanje o kreativnem razvoja destinacije (creative placemaking) v kontekstu podeželja in vpliv tovrstnih intervencij nad tradicionalnimi socialno-ekonomskimi parametri.

Umestitev umetniške rezidence in močna povezava z raziskovalno dejavnostjo bo tako omogočala odlično raziskovalno okolje, v dimeziji opazovanja vplivov kot tudi eksperimentacije.

Prav eksperimentacija, kjer navezujemo umetniške discipline z raziskovalno dejavnostjo v lokalnem kontekstu, tako omogoča pridobivanje znanj, ki postajajo ključna tudi na širši ravni EU.

Aktivnosti think-tanka:

  • Strokovno-raziskovalni posveti na temo ustvarjanja kreativnih destinacij, trajnostnega razvoja (mednarodni svetovalno odbor)

  • Mednarodni raziskovalni projekti s fokusom na Hišo Podlog in širšo Kozjansko regijo (del doktorskega študija ustanovitelja)

  • Regijsko, nacionalno in mednarodno ozaveščanje o pridobljenih kompetencah in znanjih

Hisa Podlog Think Tank
Hisa Podlog Logo

OD KULTURNE

DEDIŠČINE DO

TRAJNOSTNEGA

RAZVOJA

– SERIJA STROKOVNIH

PREDAVANJ

Sentjur Tour

Glejte na spletu
Od Ipavčeve tradicije v svet

DR. GREG RICHARDS
CRISTINA DA MILANO
LICIA CALVI
DR. OLGA KOLOKYTHA

Mednarodni posvetovalni odbor

CRISTINA DA MILANO

Cristina Da Milano

Cristina Da Milano

Cristina da Milano je predsednica organizacije ECCOM (Evropski center za kulturne organizacije in menedžment, Italija), v sklopu katere sodeluje tako pri nacionalnih kot tudi mednarodnih projektih, katerih tema je integracija in vpliv kulture na družbo. Cristina da Milano je ena izmed vidnejših evropskih raziskovalk in ekspertov, ki sodelujejo v evropskih projektih »Kreativne Evrope«. Njen raziskovalni fokus je tematika družbene participacije v kulturi, razvoja občinstva in kulturnega vpliva družbene tranzicije. Da Milano je prav tako bivša podpredsednica vodilne krovne kulturne organizacije v Evropi ‘Culture Action Europe‘ ter članica upravnega odbora Teatra v Rimu in komisije nacionalne zveze muzejev italijanskega ministrstva za kulturo.

DR. OLGA KOLOKYTHA

Dr. Olga Kolokytha

Dr. Olga Kolokytha je svoj doktorski študij zaključila na temo študije kulturnih institucij na Univerzi za glasbo in performativne umetnosti na Dunaju. Leta 2006 je prejela 7. mesto prestižnega akademskega odlikovanja »Cultural Policy Research Award«, ki ga podeljuje Evropska kulturna fundacija in Švedska nacionalna banka. Dr. Kolokytha je bila leta 2018 izbrana za eno izmed ekspertov, ki so na pobudo Evropske komisije pripravljali Evropsko kulturno agendo. Trenutno deluje kot profesorica in post-doktorska raziskovalka na Univerzi na Dunaju, s fokusom na raziskovanje kulturne politike na regionalni, nacionalni in supranacionalni ravni. Med aktivnimi projekti je osredotočeno na projekt »CIERONE« (Horizont2020), v sklopu katerega kot vodilna raziskovalka raziskuje kulturne in kreativne industrije v Evropi.

Poleg izjemne akademske kariere pa je Dr. Kolokytha delovala tudi v prestižnih kulturnih organizacija, vključno z Evropskim opernim centrom (Velika Britanija), Helenskim festivalom (Grčija) in Kraljevo operno hišo v Londonu (Velika Britanija).

LICIA CALVI

Licia Calvi

Licia Calvi

Dr. Licia Calvi je profesorica in raziskovalka na Univerzi v Bredi, kjer s svojim znanstveno-raziskovalnim delom odstira razvoj muzejskih izkušenj ter uporabo digitalizacije pri aktualizacijo kulturne dediščine. V svojem delu pogosto eksperimentira z različnimi inovacijami, od virtualne realnosti, razširjene resničnosti in mešanih medijev. Veliko mednarodne pozornosti je požela s projektov »Becoming Vincent«, ki je bil nadgradnja projekta Van Gogh Oculus Rift v sklopu praznovanja Van Goghove obletnice v letu 2015. Licia Calvi je kot ekspertna raziskovalka tudi del projekta ‘SmartCulTour’, sofinanciranega s strani evropskega sklada Horizont 2020. Licia je prav tako so-avtorica in ko-kuratorka knjige v Springer seriji »Cultural Computing« (2018).

 Gregor Deleja

Gregor Deleja

Gregor Deleja  je celjski glasbeni pedagog, zborovodja, kulturni organizator in ravnatelj Gimnazije Celje – Center. Poleg poučevanja (profesor glasbe in klavirja) in ravnateljevanja na Gimnaziji Celje – Center, je v Celju in Sloveniji prepoznan tudi po obsežnem kulturno-organizacijskem delu kot vodja projektov in ustanovitelj Hiše kulture Celje in Društva ljubiteljev umetnosti Celje. Njegova poklicna kariera je ob šolstvu tudi močno povezana s turizmom in potovanji – od študentskih let, ko se je večkrat znašel v vlogi turističnega vodnika, pa do prve zaposlitve, saj je od leta 2002 pa do leta 2008 bil zaposlen kot komercialist v Turistični agenciji Orel v Celju, od leta 2004 je zaposlitev kombiniral s šolskim delom na Gimnaziji Celje – Center. 

Udejstvuje se tudi kot pianist in pevec, komponist ter umetniški vodja zasedb Oktet 9, FaVoZa in Gamma. Vrsto let je bil tudi podpredsednik uprave Fundacije Lucijana Marije Škerjanca, kjer je skrbel za notne izdaje, je ustanovni član Rotary kluba Celje – Barbara Celjska. Bil je tudi član odbora za kulturo Slovensko-nemške gospodarske zbornice in član slovenskega programskega sveta Foruma slovanskih kultur. Je tudi član Sveta zavoda MEPI (Duke of Edinburg International Award), član strokovnih skupin za prenovo programa umetniška gimnazija – likovna smer in za delo z nadarjenimi dijaki, ki delujeta v okviru Zavoda Republike Slovenije za šolstvo, član upravnega odbora Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije, predsednik Skupnosti strokovnih gimnazij, član upravnega odbora Ženskega košarkarskega kluba Cinkarna Celje in direktor Konfucijeve učilnice Celje. 

 Dr. Lucija Kolar

Dr. Lucija Kolar

Dr. Lucija Kolar je doktorirala s področja ekotoksikologije. Med podiplomskim študijem je bila gostujoča študentka na Vrije Univerzi v Amsterdamu na Nizozemskem, pod mentorstvom enega najvidnejših evropskih ekotoksikologov, prof. dr. Keesa van Gestla. Doktorsko delo je napisala in zagovarjala v angleškem jeziku ter doktorirala na podlagi petih izvirnih znanstvenih člankov, kot prva na Veterinarski fakulteti UL. Za doktorsko disertacijo je prejela Krkino državno nagrado. Kolarjeva je kot vizionarka začela poglobljeno raziskovati posledice uporabe veterinarskih zdravil v okolju, potem ko jih živali tja izločijo. Poudarila je pomen vpliva iztrebkov na neciljne organizme živeče v tleh in vodah ter o tem napisala številne znanstvene članke, ki imajo do danes več kot 180 citatov. Kasneje je iz strogo raziskovalne poti napredovala do ustanoviteljice zasebnega inštituta Complementarium – kjer s svojim akademskim znanjem na področju raziskav sinergijsko razvija nove poslovne modele za širšo javnost. Kot organizatorka ali gostujoča predavateljica je vključena v številne akcije iz področja ozaveščanja glede stanja okolja. Je mentorica številnim študentom dodiplomskega in podiplomskega študija, ki povečini odlično zagovarjajo svoja dela in izsledke potem v obliki člankov tudi objavijo.

MATIC GAJSEK

Matic Gajšek

Matic Gajšek je v tujini delujoč kulturni manedžer in raziskovalec, s fokusom na področje poslovnega razvoja strateških projektov prepletujoč kulturo in inovacije, kulturno diplomacijo ter razvojem občinstva. Njegov širok nabor izkušenj vključuje delo z mednarodnimi orkestri (European Union Youth Orchestra), agencijami (HarrisonParrott), festivali (Grafenegg Festival, Ljubljana Festival) in umetniki (Eldbjorg Hemsing, Tan Dun, Rune Bergmann, itd.). Od leta 2018 je bil direktor umetniškega studija Hestia Arts (NO). V letu 2021 se je kot Deputy Director pridružil bruseljskemu think-tanku Europe – Asia Centru. Matic prav tako poučuje na Breda University of Applied Sciences (NL) in kot doktorski raziskovalec na Tilburg University (NL) raziskuje temo „kreativnega ustvarjanja destinacij“.

bottom of page