top of page

čet., 17. jun.

|

https://us02web.zoom.us/j/85870500818

Od Ipavčeve tradicije v svet – cikel pogovorov s slovenskimi skladatelji mlajše generacije, Aleksandra Bajde

V letu 2021, ko obeležujemo tudi Ipavčevo letu, se je ob praznovanju jubileja potrebno zazreti ne samo v preteklost ampak tudi v prihodnost. V poklon izjemni glasbeni rodbini bomo v sklopu Kulturne rezidence Podlog pod Bohorjem predstavili tudi cikel pogovorov z mednarodno uveljavljenimi...

Registration is closed
See other events
Od Ipavčeve tradicije v svet – cikel pogovorov s slovenskimi skladatelji mlajše generacije, Aleksandra Bajde
Od Ipavčeve tradicije v svet – cikel pogovorov s slovenskimi skladatelji mlajše generacije, Aleksandra Bajde

Ura in lokacija

17. jun. 2021, 18:00 – 22:00

https://us02web.zoom.us/j/85870500818

O dogodku

V letu 2021, ko obeležujemo tudi  Ipavčevo letu, se je ob praznovanju jubileja potrebno zazreti ne samo v preteklost ampak tudi v prihodnost. V poklon izjemni glasbeni rodbini bomo v sklopu Kulturne rezidence Podlog pod Bohorjem predstavili tudi cikel pogovorov z mednarodno uveljavljenimi slovenskimi skladatelji mlajše generacije. Kakšna je njihova povezanost z lokalnim okoljem, kakšen je njihova vez do glasbene rodbine Ipavec in ali številni umetniški impulzi prihajajo tudi iz njihovega lokalnega okolja, bo le nekaj izmed tem, ki se jih bosta v pogovoru dotaknila naša prva gostja Aleksandra Bajde in moderator pogovora prof. Gregor Deleja. Cikel pogovorov je zanimiv v kontekstu obeležitve Ipavčevega leta predvsem za mlade, saj vsak izmed gostov predstavlja zanimivo zgodbo lokalnega okolja kot polje navdiha za umetniško ustvarjanje ter njihov mednarodni prodor. Kontekst obeležitve z zrtjem proti prihodnosti pa ponuja tudi priložnost za širši diskurz na lokalni in nacionalni ravni, o pomembnosti spodbujanja umetniškega udejstvovanja in ustvarjana za formacijo in krepitev lokalne in nacionalne kulturne identitite.

Aleksandra Bajde je slovenska skladateljica in pevka delujoča na Dunaju. V letu 2018 je  z odlikovanjem zaključila magistrski študij kompozicije na zasebni univerzi Antona Brucknerja v Linzu, kjer je študirala pod vodstvom Christoph Cech-a in Carole Bauckholt. Tukaj je tudi študirala magisterij iz jazz petja pod vodstvom Elfi Aichinger. Trenutno nadaljuje z doktorskim študijem Politologije s poudarkom na kulturni diplomaciji in kulturni politiki EU na Univerzi na Dunaju.

Njena glasba je bila izvedena v številnih evropskih državah, vključno z Avstrijo, Nemčijo, Italijo, Slovenijo in Nizozemsko  ter na pomembnih prizoriščih in festivalih, kot so Porgy & Bess in Alte Schmiede na Dunaju, Brucknerhaus Linz, Leicht über Linz v Linzu, Crossroads v Salzburgu; November MusicOperadagen Rotterdam na Nizozemskem in v Operi v Kölnu v Nemčiji ter na številnih drugih. Leta 2019 je prejela »Arbeitstipendium« za kompozicijo in »Startstipendium« za glasbo od Ministrtstva za kulturo Republike Avstrije. 2020 je bila izbrana za »European Music Council Fellowship Programme 2020 – 2021«. Za svoj projekt Self-Portraits in Imaginary Places (glasbeno-scensko delo za 8 glasbenikov, plesalko, elektronsko glasbo in luč) je prejela nagrado Theodor Körner Förderpreis 2020 za področje glasbene kompozicije.

Gregor Deleja je celjski glasbeni pedagog, zborovodja, kulturni organizator in ravnatelj Gimnazije Celje – Center. Poleg poučevanja (profesor glasbe in klavirja) in ravnateljevanja na Gimnaziji Celje – Center, je v Celju in Sloveniji prepoznan tudi po obsežnem kulturno-organizacijskem delu kot vodja projektov in ustanovitelj Hiše kulture Celje in Društva ljubiteljev umetnosti Celje. Udejstvuje se tudi kot pianist in pevec, komponist ter umetniški vodja zasedb Oktet 9, FaVoZa in Gamma. Vrsto let je bil tudi podpredsednik uprave Fundacije Lucijana Marije Škerjanca in ustanovni član Rotary kluba Celje – Barbara Celjska. Bil je tudi član odbora za kulturo Slovensko-nemške gospodarske zbornice in član slovenskega programskega sveta Foruma slovanskih kultur. Je tudi član Sveta zavoda MEPI (Duke of Edinburg International Award), član strokovnih skupin za prenovo programa umetniška gimnazija – likovna smer in za delo z nadarjenimi dijaki, ki delujeta v okviru Zavoda Republike Slovenije za šolstvo, član upravnega odbora Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije, predsednik Skupnosti strokovnih gimnazij, član upravnega odbora Ženskega košarkarskega kluba Cinkarna Celje in direktor Konfucijeve učilnice Celje.

Organizator dogodkaKulturna rezidenca Podlog pod Bohorjem, zavod za kulturne aktivnosti

Izvedba dogodka je mogoča s finančno podporo Občine Šentjur.

Deli ta dogodek

bottom of page