top of page

»Od Ipavčeve tradicije v svet – cikel pogovorov s slovenskimi skladatelji mlajše generacije« (četrtek, 17. 6. 2021 ob 18.00, na spletni platformi Zoom)

Updated: Feb 2




OBVESTILO ZA JAVNOST

V četrtek, 17. 6. 2021 v sklopu Kulturne rezidence Podlog pod Bohorjem ob praznovanju Ipavčevega leta pripravljamo prvi v seriji pogovorov s slovenskimi skladatelji mlajše generacije, ki smo ga poimenovali »Od Ipavčeve tradicije v svet«. Ob 100. obletnici smrti skladatelja dr. Josipa Ipavca tako v Kulturni rezidence Podlog pod Bohorjem želimo pomemben jubilej šentjurskega rojaka proslavit zazrti v prihodnost – mlajšo generacijo slovenskih skladateljev, ki so s svojim umetniškim ustvarjanjem že presegli kulturne okvirje Slovenije.


V ciklu štirih pogovorov želimo aktualizirati pomen povezanosti skladateljev z lokalnim okoljem kot poljem navdiha ter hkrati tudi potrebo po sistemski podpori na lokalni in nacionalni ravni, ki umetnikom omogoča mednarodni prodor. Svojo pot v svet in vezi z lokalnim okoljem nam bodo predstavili skladatelji mlajše generacije Aleksandra Bajde (Dunaju, Avstrija), Petra Strahovnik (Haag, Nizozemska), Leon Firšt (Ljubljana) in Nina Šenk (Ljubjana), moderator pogovorov pa bo prepoznaven kulturni organizator in ravnatelj Gimnazije Celje – Center prof. Gregor Deleja.


Hiša Podlog – Kulturna rezidenca Podlog pod Bohorjem je zavod neprofitne narave, ki je bil ustanovljen v mesecu marcu 2021 pod vodstvom mednarodno delujočega kulturnega manadzerja Matica Gajška. Zgodba Hiše Podlog je rezultat večletnega projekta revitalizacije zapuščene kmečke domačije v Podlogu pod Bohorjem, kjer preko raznolikih kulturno-izobraževalnih vsebin oživljamo in pa strateško povezujemo širšo Kozjansko regijo. V sklopu zavoda poleg kulturnih vsebin deluje tudi »think-tank« s katerim stremimo k razvoju in krepitvi znanj na področju kreativnega ustvarjanja destinacij in trajnostnega razvoja, v  mesecu marcu 2022 pa bo po zaključeni gradnji zaživela tudi mednarodna umetniška rezidena.  


Datumi pogovorov:


Četrtek, 17. 6. 2021, ob 18.00 uri – Aleksandra Bajde (več informacij o sodelujočih na povezavi)

Četrtek, 8. 7. 2021, ob 18.00 uri – Petra Strahovnik (več informacij o sodelujočih na povezavi)

Torek, 13. 7. 2021, ob 18.00 uri – Leon Firšt (več informacij o sodelujočih na povezavi)

Torek, 27. 7. 2021, ob 18.00 uri – Nina Šenk (več informacij o sodelujočih na povezavi)

Priloga: Fotografija Hiše Podlog in E – vabila na dogodke (arhiv Hiše Podlog – Kulturna rezidenca Podlog pod Bohorjem)


Že vnaprej se Vam iskreno zahvaljujemo za objavo dogodka v Vašem mediju ter Vas prisrčno vabim, da se tudi sami udeležite zanimivih pogovorov in prihajajočih dogodkov.


S spoštovanjem in lepimi pozdravi!


Dodatne informacije o dogodku:

Matic Gajšek, Kulturna rezidenca Podlog pod Bohorjem

W: hisapodlog.si E: hisapodlog@gmail.com, T: 051 637 507




bottom of page