top of page

»Glasbeni utrinki s Podloga s sopranistko Mojco Bitenc in pianistom Simonom Dvoršakom« (sobota, 26. 6. 2021 ob 18.00, v naravnem amfiteatru Hiše Podlog)

Updated: Feb 2




OBVESTILO ZA JAVNOST

V soboto, 26. 6. 2021 v sklopu Kulturne rezidence Podlog pod Bohorjem ob praznovanju Ipavčevega leta pripravljamo prvi koncert na prostem, ki smo ga poimenovali »Glasbeni utrinki s Podloga«. Obeležujoč 100. obletnico smrti skladatelja dr. Josipa Ipavca se bosta tako v glasbenem utrinku predstavila izjemna slovenska sopranistka Mojca Bitenc ter pianist in dirigent Simon Dvoršak.

Navdih za naš prvi koncert smo našli ravno v samospevu Josipa Ipavca »Divja roža in bršljan«, zato bo koncert potekal na prostem, na zelenici v naravnem amfiteatru Hiše Podlog v orčju neokrnjene Kozjanske regije. Mednarodno uveljavljena Mojca Bitenc in Simon Dvoršak pa bosta predstavila preplet del, ki bodo vključevala dela dinastije Ipavec kot tudi izbor del opernega repertoarja od Puccinija in Dvořáka.


Na kratko o izvajalcih


Sopranistka Mojca Bitenc je ena izmed najbolj mednarodno uveljavljenih vokalistk mlajše generacije. Po zaključenem izobraževanju na ljubljanski in zagrebški Akademije za glasbo, se je Mojca Bitenc že uspešno predstavila na mednarodno uveljavljenih odrih vključno z debiji na poletnem festivalu v Bregenzu (Micaële, G. Bizet, Carmen) in belgijskem Zomeropera festivalu (Tatjana, P.I. Čajkovski, Jevgenij Onjegin). Kot zanimivost ob praznovanju Ipavčevega leta je Mojca Bitenc prav tako kot Benjamin Ipavec uspešno zaključila študij medicine a svojo karierno povsem posvetila glasbi.

Pianist in dirigent Simon Dvoršak je diplomiral na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu maestra Marka Letonje. Kot dirigent redno sodeluje s številnimi uveljavljenimi orkestri kot so orkester RTV Slovenija, Slovenske filharmonije, Opere in Baleta Mariborin z kot gostujoči dirigent v Avstriji, Veliki Britaniji, na Hrvaškem in Romuniji.

Hiša Podlog – Kulturna rezidenca Podlog pod Bohorjem je zavod neprofitne narave, ki je bil ustanovljen marca 2021 pod vodstvom mednarodno delujočega kulturnega managerja Matica Gajška. Zgodba Hiše Podlog je rezultat večletnega projekta revitalizacije zapuščene kmečke domačije v Podlogu pod Bohorjem, kjer preko raznih kulturno-izobraževalnih vsebin oživljajo in strateško povezujejo širšo Kozjansko regijo. V sklopu zavoda poleg kulturnih vsebin deluje tudi »think-tank« ki omogoča razvoj in krepitev znanj na področju kreativnega ustvarjanja destinacij in trajnostnega razvoja. Marca 2022 pa bo pa bo tam zaživela tudi mednarodna umetniška rezidenca.


Prihodnji dogodki:


Sobota, 7. 8. 2021, ob 18.00 uri –  Glasbeni utrinki s Podloga s Sonc Kvartetom (več informacij na povezavi)


Priloga: Fotografija naravnega amfiteatra Hiše Podlog in E – vabilo (arhiv Hiše Podlog)

Že vnaprej se Vam iskreno zahvaljujemo za objavo dogodka v Vašem mediju ter Vas prisrčno vabim, da se tudi sami udeležite zanimivih pogovorov in prihajajočih dogodkov.


S spoštovanjem in lepimi pozdravi!


bottom of page