top of page

Na Podlogu pod Bohorjem se je v objemu narave utrnil prvi glasbeni utrinek

Updated: Feb 2




Minulo soboto se je v sklopu novo ustanovljene Kulturne rezidence Podlog pod Bohorjem ob praznovanju Ipavčevega leta zgodil prvi koncert na prostem poimenovan »Glasbeni utrinki s Podloga«.

Obeležujoč 100. obletnico smrti skladatelja dr. Josipa Ipavca sta se v intimnem ambientu naravnega amfiteatra na posesti Hiše Podlog predstavila izjemna sopranistka Mojca Bitenc ter pianist in dirigent Simon Dvoršak.


V objemu neokrnjene narave so tako v sproščenem formatu koncerta na zelenici zazveneli samospevi Josipa Ipavca, katerega dela, med drugim tudi »Divja roža in bršljan«, so se tematsko zlila z idilno kuliso narave. Poleg del šentjurskega rojaka pa je občinstvo lahko uživalo tudi ob pronicljivi izvedbi izbranih del priljubljenega opernega repertoarja, od arij ‘In quelle trine morbide’ iz Puccinijeve opere Manon Lescaut, pa do Rusalkine arije o mesecu iz Dvořákove istoimenske opere o vodni nimfi Rusalka.

Hiša Podlog – Kulturna rezidenca Podlog pod Bohorjem je zavod neprofitne narave, ki je bil ustanovljen marca 2021 pod vodstvom mednarodno delujočega kulturnega manadžerja Matica Gajška. Zgodba Hiše Podlog je rezultat večletnega projekta revitalizacije zapuščene kmečke domačije v Podlogu pod Bohorjem (Kozjansko), kjer preko kulturno-izobraževalnih vsebin oživljajo in strateško povezujejo širšo Kozjansko regijo. V sklopu zavoda poleg kulturnih vsebin deluje tudi »think-tank«, s katerim stremijo k razvoju in krepitvi znanj ter kompetenc na področju kreativnega ustvarjanja destinacij in trajnostnega razvoja.

Glasbeni utrinki s Podloga so del Šentjurskega poletja 2021 in mogoči ob finančni podpori občine Šentjur.

foto: Hiša Podlog – Kulturna rezidenca Podlog pod Bohorjem


bottom of page